Stress coaching bij Solluna

Ervaar jij je leven als sprankelend en eerder vrij van stress?

Of herken jij je in één van deze uitspraken:

  • Ik voel me opgejaagd door de stress en lijk niet meer tot rust te kunnen komen.
  • Doorheen de dag voel ik me geregeld neerslachtig. Zo ben ik niet. Ik herken mezelf niet meer.
  • De dagelijkse stress doet me van alles vergeten. Ik red het niet meer zonder allerlei lijstjes.
  • Sinds enkele weken heb ik last van hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid en verminderde eetlust.
  • Ik loop als een gek van hier naar daar en krijg door de stress geen taken meer afgewerkt.
  • Zowel thuis als op het werk vlieg ik plots uit naar anderen en ik krijg dit niet onder controle.
  • Ik maak geen tijd meer voor leuke dingen want ik heb al mijn energie nodig om te overleven.
  • Ik herken de signalen die wijzen op stress en wil ze nu leren hanteren om erger te voorkomen.

Welkom! Dan ben je hier aan het juiste adres voor stress en burn-out coaching.

Ik ben Annemie Peeters. Sinds 2006 werk ik als coach en psychotherapeut. Ik heb reeds honderden mensen met stress en burnout begeleid naar een sprankelend en stress vrijer leven zodat ze leven vanuit wat hen inspireert en bezielt.

Veel van mijn klanten willen een sprankelend leven. Ze weten dat stress bij het leven hoort, maar zijn de handvaten om de stress te hanteren kwijt geraakt. Ze willen een stressvrijer leven en zo een burn-out voorkomen en hierbij contact maken met zichzelf en trouw zijn aan zichzelf. Zo willen ze hun uniek zijn leven in hobby’s, relaties, werk en het dagelijkse leven. Er is niets zo rijk en zo vervullend als te leven in ontspanning met jezelf en het leven. Dan ervaar je je als een blij en gelukkig mens. Dan ben je weerbaar om met de uitdagingen van het leven en met stress om te gaan.

Weet je … het leven is te mooi om niet geleefd te worden. Het mooiste geschenk dat je kan geven aan de wereld is wie jij werkelijk bent.

Welk geschenk wil jij aan de wereld geven?

Ik help alle mensen met stress of burn-out om thuis te komen bij zichzelf en te leven vanuit wat hen bezielt.

Ik schrijf hiervoor gratis talentsleutels. Schrijf je hiervoor in via het aanmeldformulier en ontvang de talentsleutels tweemaandelijks rechtstreeks in je inbox.

Wil jij graag sprankelend in het leven staan? Dan kijk ik uit naar jouw verhaal.

Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek! Wil jij een sprankelend leven en stress kunnen hanteren?

Voorkom een burnout. Aarzel niet en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek voor stresscoaching waarin we bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Stuur een mail naar annemie@solluna.be of bel me op 0495 43 47 15 en vertel me wat je in je leven wil veranderen.

Van harte welkom!

Annemie

Stress? Het is maar hoe je het bekijkt!

Stress heeft een negatieve connotatie. Mijn cliënten hebben liever geen last van stress. Het is soms zelfs zo dat ze ervan overtuigd zijn dat het mogelijk is om een leven zonder enige stress te creëren en daarvoor hulp zoeken. Ze zijn van mening dat, door hard aan zichzelf te werken, alle stress uit hun leven verbannen kan worden. En als dat niet blijkt te lukken, zijn ze van mening dat ze zich in een cocoon moeten terug trekken waar de buitenwereld en de stress helemaal buiten gesloten worden.
Maar: een leven zonder stress is een illusie. Stress hoort bij het leven. Straffer nog: we hebben stress nodig. Als er geen stress zou zijn, gaan we geen uitdagingen aan, leren we niet uit onze ervaringen, is er geen evolutie, treden we niet uit onze comfortzone, presteren we ondermaats, verleggen we geen grenzen. We staan in de wereld waar we nu staan doordat stress ervaren werd en mensen oplossingen gaan zoeken zijn voor deze stress. Deze positieve stress doet ons dus groeien.
Hoe we stress connoteren, of we er last van hebben en hoe we ermee omgaan: het is dus maar hoe je het bekijkt!

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een natuurlijk overlevingsmechanisme. Als we ons bedreigd voelen, wordt ons lichaam in een staat van paraatheid gebracht waardoor we alert en geconcentreerd zijn en hiermee de bedreiging kunnen aanpakken of afweren. In parate toestand verhoogt onze hartslag, spannen onze spieren, versnelt onze adem, verhoogt de adrenaline in ons bloed. We ervaren stress. Eens de bedreiging verdwenen is, maakt ons lichaam gebruik van een natuurlijk herstelmechanisme: onze hartslag normaliseert, spieren ontspannen en we kunnen weer opgelucht adem halen. De stress verdwijnt.

Wanneer wordt stress chronisch en dreigt er burn-out?

Bij acute stress werkt dit overlevingsmechanisme perfect. Meer en meer mensen hebben echter last van chronische stress. Bij langdurige stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je beter met de stress situatie kan omgaan. Maar kunnen we onvoldoende ontspannen of ervaren we te veel druk en blijft de stress aanhouden, dan is het permanent hoge cortisolgehalte nefast voor je lichaam. Je bijnieren raken uitgeput, de productie van cortisol valt stil waardoor het gehalte ervan in je bloed extreem daalt. Als dit blijft aanhouden, is er chronische stress en raak je opgebrand.

Hoe komt het dat we massaal chronische stress ervaren?

Bij acute stress, bijvoorbeeld een auto die plots op het zebrapad komt aangereden als je een straat oversteekt, moeten we ons lichamelijk inspannen als reactie op de bedreiging. We rennen het zebrapad over om ons leven te redden. Door deze inspanning komt er zuurstof in ons lichaam waardoor de stress hormonen afgebroken worden en het lichaam zich herstelt.
De stress die we de dag van vandaag ervaren, wordt uitgelokt door bedreigende situaties. Al wat ons welzijn of onze welvaart bedreigt, kan door onze hersenen als een bedreigende situatie gezien worden: te hoge werkdruk, ziekte, onzekerheid, permanente veranderingen, ontslag, scheiding. Ook bij deze bedreigingen brengt ons lichaam zich in de staat van paraatheid om de bedreiging aan te pakken of af te weren. Echter: deze soort bedreigingen vragen geen lichamelijke inspanning. Als je stress ervaart voor een dreigend ontslag, ga je niet lichamelijk vechten of vluchten, maar wacht je angstvallig af of je bij de volgende herstructureringsronde ontslagen wordt of niet. Daardoor nemen de stress symptomen niet af en blijven ze langere tijd aanwezig. Ons lichaam blijft als het ware in een permanente staat van paraatheid staan en dat vraagt veel energie.

Hoeveel stress kunnen we aan?

Stress is voor elke persoon verschillend en iedereen gaat er verschillend mee om. Dit heeft te maken met onze draaglast en draagkracht.

Je kan stress bekijken als een lijn die gaat van gezond naar ongezond. Bij een uitdaging ervaren we de stress als gezond. Op een bepaald moment, onafhankelijk van de situatie, gaan we de stress als ongezond en als een bedreiging ervaren. Dit kantelmoment is verschillend van persoon tot persoon en is afhankelijk van hoeveel stress je aankan, van wat je draagkracht op dat moment is.

De moderne vormen van stress hebben te maken met de hoeveelheid spanning of druk die we ervaren. Wanneer de eisen die aan ons worden gesteld of die we aan onszelf stellen, overeenkomen met wat we aankunnen, wordt gesproken van gezonde spanning of gezonde stress. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving en je werk die spanning veroorzaken. De draagkracht wordt bepaald door je mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan.

Draaglast: alle zaken die op ons wegen:

• Alledaagse stress situaties
• Belastende werkfactoren
• Belastende privé-factoren
• Belangrijke gebeurtenissen in het leven
• Problemen
• Eisen/verplichtingen

Draagkracht: alles dat ertoe bijdraagt dat we de draaglast aankunnen:

• Leefgewoonten
• Sociale steun
• Gezondheid
• Assertiviteit
• Manier van omgaan met zaken en werk

Wanneer last en kracht even groot zijn, zijn er geen problemen. De stress waarmee je te maken hebt kun je aan. De weegschaal is in evenwicht.
Wanneer je kracht groter is dan je last, is er evenmin een probleem: je hebt te maken met een bepaalde hoeveelheid stress, maar je kunt eigenlijk nog veel meer stress aan.
Wanneer je last echter groter is dan je kracht, of anders gezegd: wanneer je meer stress moet verwerken dan je aankunt, ontstaan er problemen: je raakt uit evenwicht. Dit betekent dat je te weinig kracht hebt om je last te dragen.

Uiteraard is bij iedereen de balans wel eens uit evenwicht. We hebben het allemaal wel eens moeilijk met iets of zijn erg druk waardoor we stress ervaren. Stress wordt een probleem als er té lang onvoldoende evenwicht is.
Negatieve stress is niet per definitie gelijk aan een negatieve impact op ons leven.
Ik schreef het al: de dag van vandaag wordt stress vaak té snel als negatief gezien waardoor we het zoveel mogelijk uit ons leven willen bannen. Maar stress hebben we nodig om te kunnen groeien. Het maakt dat we de uitdagingen van het leven aangaan en aankunnen. Door stress worden we bewust van onze talenten, mogelijkheden en grenzen, worden we gestimuleerd om autonoom in het leven te staan en volwassen om te gaan met het leven en zijn uitdagingen.

Wil je een sprankelend en zo stress vrij mogelijk leven? Wil jij kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven en zo stress ombuigen naar meer veerkracht? Ga aan de slag met de symptomen, voorkom een burn-out en schrijf je dan hier onder meteen in voor de gratis e-cursus en ontdek welk werk op je lijf geschreven is.

Heb je de e-cursus helemaal doorlopen en wil je met de resultaten meteen aan de slag? Meld je via annemie@solluna.be aan of bel me meteen op 0495 43 47 15 voor een gratis kennismakingsgesprek voor stresscoaching.