psycholoog duffel

De bevrijding van emoties ligt niet
in het onderdrukken of vermijden ervan,
maar in het ervaren ervan.
Emoties hebben een hoog zelfoplossend vermogen;
ze bevrijden zichzelf, als ze de ruimte
krijgen om gevoeld te worden.
Erik Van Zuydam

Van vechten tegen …
Onze westerse wereld lijkt massaal te vechten tegen vijand nummer één: stress. We hebben op het woord “stress” het etiket van “negatief” geplakt. We doen ons uiterste best om een zo stressvrij mogelijk leven te hebben: we willen geen stress in onze relatie, we willen geen ruzie met de kinderen, we willen altijd fluitend naar het werk gaan, we willen supertoffe vrienden, we willen een smetteloze vakantie. Zo zijn we voortdurend als een gek aan het werk om stress buiten te houden.
Hiermee maken we een afwerend gebaar naar iets wat bij het leven hoort: ongemak, hard werken om succesvol te zijn, lijden, pijn, verdriet. Kortom: het leven zoals het is en zoals het gaat: met ups en downs. Maar die downs lijken ellendiepe gaten te zijn geworden waar we kost wat kost willen langs fietsen.
En zo creëren we de illusie van een leven zonder stress. Dit terwijl we ook allemaal weten dat we een gezonde dosis stress nodig hebben voor succes. Geen enkele persoon die ooit succesvol was of is, heeft dit als vanzelf in zijn of haar schoot geworpen gekregen. Een danskoppel kan maar een prachtige dans neerzetten die ons ontroert na uren dansen en keihard werken, live optredens zijn vaak nét iets beter omwille van dat tikkeltje gezonde stress dat het beste in de zanger naar boven haalt, de spanning van het onbekende heeft ons de wereld doen ontdekken.

… naar omarmen voor succes
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die stress omarmen en zien als een deel van het leven, minder gezondheidsproblemen ervaren en beter presteren. Denk zelf eens terug aan één van je behaalde successen. Wellicht was de beslissende factor die je nét dat tikkeltje beter deed presteren, stress.
Buig de kwelgeest “stress” om met volgende vijf tips:

1. Omarm de stress
Omarm de stress door te erkennen dat je stress hebt. Hoe doe je dit? Je merkt op dat je stress hebt. Vervolgens zeg je tegen jezelf: “Ik heb stress want mijn toekomst hangt af van dit gesprek.” Je herhaalt dit verschillende keren na elkaar. Neem nu even tijd om na te voelen. Je merkt dan dat volgende zaken in je lichaam anders zijn, zoals: helderder in je hoofd, meer rust, rustiger of dieper ademen, tintelingen, steviger zitten, een aanweziger blik.
Door stress te omarmen, verschuift de activiteit van het reactieve en onbewuste deel in je hersenen naar het bewuste en doordachte deel, zo blijkt uit neurowetenschappelijk onderzoek van Matt Lieberman. Door dus je stress te omarmen, komt het in je bewustzijn en kan je je ermee verhouden.

2. Neem de stress in beheer
Door de stress te omarmen, wordt je er niet langer door overspoeld. Zo neem je de stress in beheer. Je bent niet langer de stress, je hebt stress voor iets wat belangrijk is. Hiermee erken je tevens het belang van datgene waar je stress voor hebt. Wat belangrijk is in ons leven, kost inderdaad meer moeite. Het in beheer nemen van de stress motiveert ons om alles op alles te zetten om ons doel te bereiken.

3. Stress maakt gezond
Bij stress komt er adrenaline en dopamine vrij waarbij je terechtkomt in een toestand van alertheid en verscherpte focus. Dit versterkt de immuniteit. Dat komt omdat de stresshormonen chemicaliën vrijmaken in het lichaam die cellen repareren en proteïnen aanmaken. Zo krijg je door stress een gezonder en sterker lichaam.
Topsport put het lichaam uit. De stress maakt adrenaline vrij waardoor het lichaam sneller herstelt. Op deze manier verleggen topsporters keer op keer hun grenzen.

4. Verleg jouw grenzen met stress
Welke grens wil jij verleggen? Welke uitdaging wil je aangaan? Wat wil je al een hele tijd doen, maar ben je niet aangegaan omdat je dacht dat het je te veel stress zou geven? Kies één iets uit je lijst, kom uit je comfortzone, lever die extra inspanning en ga er helemaal voor!

5. Gebruik het volledige potentieel van stress
Deze tips zijn nog vrij gemakkelijk toe te passen voor iets wat je relatief weinig stress geeft. Niemand blijft echter gespaard van zaken die je langduriger stress geven. Het is dan belangrijk om open te staan voor wat je leert uit deze situatie en je hiermee open te stellen voor de mogelijkheden die deze stress je geeft. Op deze manier omarmen we het volledige potentieel van stress en gebruiken we het als een krachtig hulpmiddel om onze uitdagingen te verwezenlijken en het leven te leven.

Ook in de volgende blogs deel ik graag tips om beter om te gaan met stress:

Hoe leven in ‘het Nu’ helpt om om te gaan met stress

Welke overtuigingen geven jouw stress?

Onnodige stress voorkomen in 5 tips

Verandering omarmen - meet your mind.jpg

 

Positief omgaan met verandering?

Download mijn gratis whitepaper met praktische voorbeelden en concrete tips om sterker te staan in een veranderende wereld.

Download hier mijn whitepaper en ga nu aan de slag met je uitdaging.