Je brein werkt door als je bewust rust


Wil je creatief worden?
Leer dan de kunst
van het tijd verspillen.
Anthony De Mello

Alex Soojung-Kim Pang ontdekte na zijn burn-out dat hij met korte werkdagen veel productiever was. In zijn boek “Rust in uitvoering, meer voor elkaar krijgen door minder te werken“ legt hij uit dat we creatiever worden door slim te rusten: stop met werken als je weet hoe je morgen verder gaat.

Alex Soojung-Kim Pang werkte jarenlang als consultant. Hij ontwikkelde techprojecten, reisde van hot naar her, altijd bezig met nieuwe internetstrategieën en het tevreden houden van klanten. Dat betekende eindeloos bellen en e-mailtjes beantwoorden tot laat in de avond. In 2008 kreeg hij een burn-out. Hij besloot het roer om te gooien. Hij vertrok met zijn gezin naar Engeland. In Cambridge kon hij voor Microsoft Research met een aantal wetenschappers aan een onderzoeksproject werken. Binnen een paar maanden kreeg hij ineens enorm veel gedaan. Hij werkte aan het project, schreef een boek, las veel en kreeg goede ideeën. Daarnaast had hij ook nog tijd om te wandelen, met zijn vrouw uit te gaan en in de pub te hangen.
Die verandering zette hem aan het denken: maken lange werktijden ons wel productiever? Wat is de relatie tussen creativiteit en werk?
Hij leidde een leven zoals de Victorianen dat 150 jaar geleden al deden. Zij werkten zo’n vier uur op een dag en waren toch heel productief. De Victorianen leefden in een periode van snelle economische groei. De spoorwegen, de telegraaf en stoommachine maakten de wereld kleiner, nieuws werd sneller verspreid, werktijden en tempo in de fabrieken werden opgeschroefd. Dit zette traditionele leefritmes op zijn kop. Veel mensen hadden last van stress. Toch pakten de Victoriaanse schrijvers en denkers in Engeland het anders aan. Ze begrepen dat het in een snel veranderende wereld mogelijk was om creatief en productief te zijn en tóch een evenwichtig leven te leiden. Dat deden ze door heel bewust te kiezen voor rust.

Over wat voor soort rust gaat het dan?
Er bestaan veel misvattingen over rust. Mensen denken bij rust aan op vakantie gaan of een film op de bank kijken. Het betekent vooral: niet werken. Die visie is te beperkt. Er bestaat ook zoiets als ‘bewuste rust’. Onderzoek heeft aangetoond dat juist de geest en het lichaam herstellen door actieve rust. Je kan schilderen om te ontspannen, of bewegen, of lezen, of dagdromen.

Waarom is dit soort actieve rust zo goed voor het creatieve brein?
Tegenwoordig weten we iets meer over de cognitieve processen die tijdens creatieve momenten actief zijn. Hoe ontstaat bijvoorbeeld inspiratie? Dat is al lange tijd een mysterie. Maar met neurowetenschappelijke studies, met behulp van fmri-scans, komen we nu meer te weten over het rustende brein. Als je je bijvoorbeeld overgeeft aan dagdromen wordt hiermee een gedeelte in het brein aan het werk gezet dat bekend staat als het ‘default netwerk’. Bij creatieve mensen blijkt dit netwerk sterkere connecties te hebben tussen gebieden die worden geassocieerd met verbale en visuele vaardigheden en het geheugen. Deze connecties stellen het brein in staat om in rusttoestand aan problemen te blijven werken. Dit verklaart het mysterieuze ‘aha-moment’. Iedereen kent dat wel, dat je iets over een actrice wilt vertellen, maar niet op haar naam komt. En dat je ineens, terwijl je een uur later in de auto zit, denkt: tuurlijk, Scarlett Johansson.

De relatie tussen rust en werk

We moeten de relatie tussen werk en rust heroverwegen. Rust is niet alleen een fysieke noodzaak, we moeten het gaan zien als een kans, als iets dat onze creativiteit bevordert. Er zijn manieren om dat te doen. Vroeg opstaan, wandelingen maken, middagslaapjes: het zorgt ervoor dat het ‘default netwerk’ wordt aangejaagd. Als je met een project stopt op het moment dat je de volgende stap kent, of als je nog wat energie over hebt, is het makkelijker daarna weer door te gaan. Het brein stopt namelijk niet. Dat is de sleutel van geweldige productiviteit.

Advies over rust
Kinderen zijn vaak heel druk en hebben een volle agenda. Als kinderen vrij hebben, gaan ze achter een computerscherm zitten of zijn ze druk met sociale media. Dat laatste lijkt meer op werk dan dat het een vorm van ontspanning is. Je bent namelijk bezig met het effect dat je hebt op anderen, niet met het ontwikkelen van eigen ideeën. Het is niet hetzelfde als het lezen van een boek of zomaar wat in de leegte staren. Daarom hebben kinderen ‘downtime’ nodig: helemaal niets doen. Dat is belangrijk om geestelijk te groeien. Zo kom je er ook beter achter wie je zelf bent.

Bron: nrc.nl – Rosan Hollak

Reacties zijn gesloten.