Deze 9 tips versnellen je zoektocht naar werk


Als je het idee dat je wérkelijk iets weet
kunt laten varen, dan kun je de rest
van je leven in verwondering zijn.
Erik van Zuydam

Op zoek gaan naar een nieuwe job, is vaak intensief. Je verstuurt vele mails, zet overal je profiel online, hebt gesprekken met recruiters en werkgevers. Zo gaan weken, soms maanden voorbij. Je krijgt vele “neens” te horen tot de match er dan plots wel is.

Als mensen werkzoekend worden, is het vaak zo dat ze hier helemaal niet op voorbereid zijn: hun CV is niet up to date, ze weten niet hoe ze een sollicitatie moeten aanpakken, hoe de arbeidsmarkt er uit ziet of wat ze willen.
Het gevolg hiervan is dat er eerst tijd nodig is om het profiel in kaart te brengen, de arbeidsmarkt te leren kennen en de knepen van het solliciteren onder de knie te krijgen.

Hoe kan je de zoektocht naar een nieuwe uitdaging versnellen?

Deze 9 tips helpen je.

1. We denken vaak dat onze huidige job voor lange tijd of tot aan ons pensioen zal duren. Maar alles is voortdurend in verandering. Als je verwacht dat elk moment je job kan eindigen, kan je veel sneller schakelen als je je werk verliest door faillissement of ontslag.
2. Je netwerk kan een hele goede hulp zijn bij het zoeken van een nieuwe job. Netwerk voortdurend: leg contacten binnen en buiten het bedrijf, grijp elke kans om mensen te helpen of te leren kennen.
3. Ken je eigen werk DNA: wie ben je, wat kan je en wat wil je? Doe regelmatig loopbaanbegeleiding om je profiel in kaart te brengen. Deze zelfkennis kan je dan inzetten bij de zoektocht naar een andere job.
4. Houd je effectieve en overzichtelijke CV up to date zodat je het altijd naar een recruiter kan versturen.
5. Maak je brieven en e-mails persoonlijk. Zorg voor een gepersonaliseerde handtekening, een website en visitekaartjes.
6. Ontwikkel een netwerk van recruiters om je heen. Blijf met hen in contact. Geef hen vacatures of kandidaten door. Zij kunnen je later helpen bij je eigen zoektocht naar werk.
7. Stuur na elk sollicitatiegesprek een bedankje voor het gesprek en de tijd. Vraag naar de verdere opvolging.
8. Update je online profielen regelmatig: op linkdin, op jobsites, op je eigen website.
9. Zorg voor een voorraad e-mails die je snel, mits wat aanpassingen, snel kan versturen als je je job verliest.

Met deze tips blijf je dagelijks in een werkzoekende mindset en zal je zoektocht naar werk, als het dan nodig is, vlotter verlopen.

Reacties zijn gesloten.